U bent hier
Home > Consumptie goederen > Honing bederft niet.

Honing bederft niet.

honing

Ja, dat klopt!

Als je ’t slim aanpakt, hoef je eigenlijk geen rekening te houden met de houdbaarheidsdatum. Dat komt omdat er in goeie honing zo weinig water zit dat gisten of bacteriën zich er niet in kunnen ontwikkelen.

Mààr… je moet je honing wel juist bewaren. En daar zijn twee factoren echt van belang: het vochtgehalte en de bewaartemperatuur.

Die temperatuur, da’s simpel: 15° is ideaal. Niet in de koelkast dus, en ook niet op plaatsen waar de temperatuur schommelt. Hij zal lang goed blijven in een licht- en luchtdichte pot bij een constante temperatuur van 15°.

Het vochtgehalte is een ander paar mouwen. Daar is de vuistregel: hoe meer vocht, hoe meer kans op bacteriën en schimmels. Een vochtgehalte van 17% of minder is ideaal. Tot 20% valt het nog net mee, maar honing met meer dan 20% vocht zou in principe niet mogen verkocht worden – die is niet veilig om te eten.

Als je niet zo’n grote honing-eter bent, ken je waarschijnlijk wel het fenomeen van de “versuikerde” pot honing in de kast. Dat kristalliseren is een natuurlijk proces, en het gebeurt wanneer je honing het af en toe te koud krijgt!  Je pot is zeker niet om zeep: je kan de honing makkelijk weer vloeibaar maken door hem op te warmen in een pannetje – heel zachtjes, au bain-marie.

Je mag er dan wel van uitgaan dat de smaak niet meer zal zijn wat ze geweest is. Hetzelfde trouwens bij honing van meer dan twee jaar oud: de kwaliteit en de nuttige bestanddelen gaan erop achteruit. Maar zolang je geen scherpe gist-geur ruikt als je het potje open doet is je honing nog altijd eetbaar, en als je écht je best doet kan je ’m in principe bewaren voor eeuwig en 3 dagen…

Bron

Vergelijkbare weetjes

Geef een reactie

Terug naar boven.