U bent hier
Home > Psychologie > Destructieve parentificatie is een veelvoorkomend psychisch probleem met levenslange gevolgen.

Destructieve parentificatie is een veelvoorkomend psychisch probleem met levenslange gevolgen.

Parentificatie is een begrip uit de psychologie, en houdt kortweg in dat een kind veel te vroeg de rol van een volwassene heeft aanvaard en op zich heeft genomen, met name op emotioneel en sociaal gebied. Het kind krijgt reeds op jonge leeftijd te maken met de rol van adviseur, trooster of bemiddelaar, terwijl het kind daar veel te jong voor is.Parentificatie hoeft niet destructief te zijn, maar is het over het algemeen wel. Als het kind de rol krijgt die bij zijn of haar leeftijd past en erkenning krijgt voor zijn of haar rol, is parentificatie niet destructief. Destructief wordt het echter wanneer het kind niet kan voldoen aan de verwachtingen van één van de ouders.

Voorbeelden parentificatie

  1. Als ouders gaan scheiden, en het kind wordt bij de scheidsproblematiek betrokken. Het kind moet één van de ouders adviseren over bijvoorbeeld de financiën.
  2. Een moeder met depressieve klachten die haar kind om hulp vraagt of als klaagmuur gebruikt. Een jong kind heeft niet de kennis om zijn of haar moeder te helpen bij haar depressie.

Vergelijkbare weetjes

Geef een reactie

Terug naar boven.